Patella fraktur
2008-10-26 Skadan
Råkade Offra under en promenad springa rakt in i en övervuxen "Gråsugga". Jag hörde på smällen att något krossades. Hon hade ett litet sår strax ovanför patella. Det var vassa små bitar som satt i såret, jag trodde direkt att det var bitar från patella. Men visste inte hur pass alvarligt det var.
Yvonne fick ta sina hundar och springa hemåt för att hämta bilen medan jag stannade med min skadade hund. Söndag naturligtvis, men jag åkte hem till min absoluta favorit veterinär (Urban Berg)... han var hemma och följde oss till veterinär stationen för att ta en röntgen plåt

Foto Urban Berg
Frakturen var en tillsynes komplicerad historia och hon hade även en sårskada ovan patellan. Vi blev remitterade till Falu Djursjukhus. Bara tanken på att lämna min lilla ängel där gjorde att jag fick panik.... men något måste ju göras. Jag vet inte vad som plågade mej mest om jag ska vara ärlig, att åka ifrån min bebis eller själva skadan. Offra själv var helt tyst och lugn (troligt vis i chock tillstånd)! Många gånger är nog hundarna mycket smartare än oss människor.
Som tur är så har jag ju Yvonne hon är en klippa!!! Vet inte vad jag skulle ta mej till utan henne. Hon har ställt upp för mej i alla väder och så åxå denna gång. Till synes utan tvekan hoppade hon in i bilen för att köra oss vidare till Falun.

Yvonne och "Doris"
Samma kväll lämnade jag och Yvonne min lilla bebis på Djursjukhuset i Falun!

2008-10-27 Operation

Kraniolateral approach till den komminuta tvärfrakturn i patella dx. Lägerättning o fixering med 2st long. stift o 1 st cerclage-8-a. Sut polysorb o novafil 3/0 iso korssut Fixering 10d kan anläggas i morgon.


2008-10-28 Röntgen
Gott läge. Frakturspalten ser lite stor ut men gick inte att få bättre kompression.

2008-10-29 Operation
Anlagt en skena som löper från mitten av femur till ca 5 cm proximalt om hasen.

2008-10-30 Hämtning
Yvonne och jag brummade iväg och hämtade lilla Offra. Båda vi reagerade på hennes svällda tass. Men jag reagerade mest på Offras sätt.... vimsig och gnällig. Men veterinärerna lugnade mej med att hon haft Morfin plåster.Så gruvsamt men ändå så roligt att ha min lilla Offra hemma igen!

Hjärtat på bandaget fick hon av djurskötarna för dom tyckte såå mycket om henne!

2008-11-03 Stasad tass
Fick åka till Veterinär Urban Berg och kolla för tassen på Offra var SÅÅ stasad. Han tog bort en del av skenan nedan för hasen.

2008-11-04 Stasad tass
Fick åka till Veterinär Urban Berg igen för stasad tass. Han tog bort skenan och fann att såret var öppet och varigt. Tvinnade ståltrådar stack ut ur såret och knäskålen var blottad. Urban fick böja in dessa trådar och sy igen det hela igen. La på skena.

2008-11-10 Det som skulle blivit återbesöket för borttag av skenan och stygn!
Nu skulle operations stygnen tas och skenan skulle bort. tog bort skenan och konstaterade att Det även denna gång stack ut div skrot ur min hunds ben. Såren hade gått upp igen och var kraftigt infekterade. Vi beslutade att ta en plåt för att se hur det hela satt ihop.
Röntgen
Konstaterade att knäskålen glidit isär igen. Misstänker att den distrala biten även frakturerats longitudinellt.

Foto Urban Berg
Remiss till Falun
Yvonne och jag sätter oss i bilen IGEN med lilla Offra för att åka till Falun...
Behandling
Koll av medskickad lateralbild på knäleden: Distrala patella fragment har släppt. Misstänker att den distrala biten även frkturerats longitudinellt.

2008-11-11

Hilding Anliot
Specialité: Kirurgi och ortopedi
Jag fick samtal från Hilding på Falu djursjukhus. Han behövde ett utlåtande från mej om han inte kunde laga skadan vad skulle göras? Amputering eller stel operering. Jag föll i hop skrikande på golvet......Neeeeeeeejjjjjjjjjjjjjj! Jag sa snabbt stel operering fast jag inte har någon erfarenhet av något av alternativen. Han skulle ringa tillbaka efter operationen och berätta hur det gått. Hela dagen gick jag illa mående och svimfärdig. På kvällen kom samtalet.... Operationen hade gått över förväntningar och steloperation hade inte gjorts. Men han ville att jag inte skulle ropa hej ännu, då det var ett komplicerat brott med stor risk att det kunde glida i sär igen.

Operation

-Bestämde att försöka rekonstruera patellan, då alternativen stelop/amp är drastiska, spec då matte ej kunde tänka sig amp (som är bästa alt.). De båda distrala delarna sammanfogades med "T"-delen på en mm's T-platta. 2 Skruvar i den proximala delen. Det femte hålet oanvänt. 1,2 mm's cerclage runt proximala patella o distralt genom transv. hål i crista tibiae för avlastning av patellafrakturen.
Infektionsrisken!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! //HA

 

2008-11-14
Åter i gen i bilen för att hämta min bebis... Nästan framme så blev jag illamående och svimfärdig. Men oerhört glad över att få se min lilla ängel igen.

2008-11-17
Drog ner på dosen av Rimadyl till ½ tablett 2 ggr/dag.

2008-11-21 Återbesök
Denna gång skulle skenan avlägsnas och stygnen tas. Kontrollera att såret ser fint ut. Ny röntgen. Samt en ny skena.
Röntgen:
Allt ser bra ut!
Jag blev SÅÅÅ lättad tårarna rann, jag hade på näthinnan hur det sett ut när vi tagit bort skenan vid dom två tidigare tilfällen. Man ska väl inte ropa hej ännu, men nu känns det som om vi är en bit påväg i rätt riktning!
Hon kommer att få fortsätta på antibiotica tills nästa återbesök. Men Rimadylen ges tills den är slut.

2008-11-25 Tids beställning

I dag beställde jag ny tid för återbesök och borttag av skenan. Vi bestämde att det skulle tas en röntgen plåt även denna gång så vi kan se hur det ligger till! På Måndag 1 December ska vi göra det. För övrigt så ser Offra pigg ut hon har börjat att lessna på skenan och har i dag tagit en tugga av den (längst ner vid tassen). Ajja bajja! Om hon fortsätter med det så får vi ta fram tratten! Hon har i varje fall ingen feber och skulle helst av allt vilja busa, så nu är det kort, kort koppel som gäller när vi rastar! Inne är hon fortfarande lugn och ligger hela tiden och tur är väl det...
FÖR ÖVRIGT SÅ FYLLER HON 2 ÅR IDAG!!!!


2008-11-27
Pågrund av att Offra börjat att reta sig på skenan så fick vi i samråd med Falu Djursjukhus ta återbesöket i dag i stället. Såret av smällen var infekterat och hon hade feber. Operations såret såg fint ut och röntgenplåten såg ut som den skulle. Men nu ska hon gå tills på måndag helt utan skena, bandage osv. Det känns oroande. På måndag så ska vi se om infektionen gett med sig lite då såret fått "andas". Om det ser fint ut så ska en ny skena på i 14 dagar. Hon fick 2 sorter nya antibiotica (Vetrimoxin & Tribrissen) för att bakt. provet talade om att hon ej längresvarade på den tidigare... Så nu håller vi alla tummar.

Foto Urban Berg

2008-12-01
Återbesök för att lägga en ny skena... Infektionen har gett med sig rätt så bra under dessa dagar. Urban la på en ny skena som ska sitta i 14 dagar. DENNA GÅNG GRÖNT!!! Offra blev jätte ledsen när hon fick på sin skena på nytt! Men nu hoppas jag att dessa 14 dagar går snabbt och utan komplikationer. Så hon blir av med den på riktigt!!

Denna gång fick hon ett Rött hjärta av Maggan på veterinär stationen här i Ljusdal

2008-12-04
Offra har i 2 dagar retat sig på skenan igen, hennes tass var nu kraftigt stasad. Åkte till vet och avlägsnade skenan. Hon har en kraftig infektion IGEN i såret. Sonja konsulterade Falu djursjukhus. Det bestämdes att om frakturen såg ut som den skulle så ska Offra gå utan skena och bandage. Eftersom Offra tidigare reagerat konstigt på sövning och lugnande så bad jag om att hon skulle få slippa det, och hon låg jätte fint under röntgen. Jag höll på att dö av nervositet när vi väntade på röntgen plåten:.. Jag tänkte att - Måtte vi inte börja om på ruta 1 igen!. Men det såg fint ut!!! Så nu ska min pärla vara utan stöd, och även det är ju gruvsamt! MEN; MEN Håll nu alla tummar igen! Fick svar på bakt. prov och ska nu sluta med Vetrimoxinet då hon ej längre svarar på det. Ska nu öka Tribrissen i stället.

2008-12-06
Hittills så har det gått bara fint utan skenan. Infektionen ser ut att ge med sig och hon har i två dagar haft normal temp. Hon har nu återgått till den lyckliga Offra igen. Vi har inga nya planer på att åka till veterinären den närmsta tiden utan hoppas på att slippa det nu ett tag! Nu ska vi ha lite myspys. Fortsätt att tänka på Offra!
-Jag vill åxå passa på att tacka er alla som skickar fina hälsningar och håller era tassar och tummar. Det är härligt att kolla mailbox, brevinkast och svara telefonen och veta hur många det verkligen ÄR som bryr sig om Offra och Mej, jag vet att ni kommer att få en varsin STOR STJÄRNA I HIMLEN!

2008-12-09
Ringde till Falun för att jag var lite orolig för att Offra vill gå på benet. Jag pratade med sköterskan och berättade hur det ligger till. Hon sa att hon skulle gå och prata med Hilding... Han kom till telefonen. Jag berättade för honom att Offra vill gå på benet, han tyckte att det var underbart att höra, bara positivt att hon vill använda benet, men vi ska vara försiktig. Han hade tänkt mycket på oss och tyckte att detta var det bästa han kunde höra. Han sa också att stretching av benet var bara bra.

2008-12-15
Var till veterinären för att kolla hur dom tycker Offras ben/infektion ser ut. Dom tyckte att det hela såg mycket lovande ut. Men vi ska fortsätta med antibiotika några dagar till och sedan kolla igen hur läget ser ut då. Sedan eventuellt prova att låta henne vara utan medicin.

2008-12-16 JUL HÄLSNING FRÅN FALUN!

2008-12-19 Vill bara dela med mej lite!
Jag tror att ni som läser detta aldrig reagerat på när er hund kliar sig bakom örat, helt normalt... Idag var första gången JAG reagerat på det i alla fall. OFFRA satte sig och kliade sig bakom örat med det opererade benet. Först blev jag STEL... efter det hela var över blev jag sååå lycklig och kramade om min hund och faktiskt kom tårarna. Jag hoppas nu att detta är ett till tecken på att det hela är på väg åt rätt håll.

2008-12-23
I dag var det dags för ännu ett återbesök hos veterinären, då det gått hål på bubblan hon hade och det kommer vätska ur hålet. Men hon har ingen feber och är pigg som bara den! Urban tyckte att det inte var så farligt och vi fick lite olika medikamenter att ha på såret. Nu i kväll ser det hela redan mycket bättre ut.
-För övrigt kan jag berätta att Nu är Offra VÄLDIGT FRISK (tycker hon). Hon vill INTE vara innanför galler, INTE ligga lika mycket stilla, hon VILL busa, VILL Gå mycket, VILL Hoppa osv. Det MÅSTE jag se som ett gott tecken! Men det är jobbigt att hålla henne stilla nu.

 

Nu är det andra dygnet för Offra helt utan mediciner. Det verkar gå bra! Hon går ganska bra på sitt ben nu, aningen hälta men det verkar bli bättre och bättre för var dag som går! Hon har nu i två dagar fått gått en liten kort promenad, och hon njuter av den! Fortsätt att hålla tummar och tassar, och jag håller er updaterade! GOD FORTSÄTTNING!


2009-01-04
I natt tog Offras historia en helt ny vändning. Helt plödsligt började hon att skrika och jag kollade henne hon var jätte svälld och stekhet på knäet. Hon hade 39,6 c° i temp. Hon stödjer inte längre på benet och är väldigt ledsen, och har väldigt ont. Sitter nu och väntar på att min veterinär ska ringa och förhoppningsvis rycka in akut... Snälla du som läser detta, HÅLL TUMMARNA!
 
Vet besök: Underbara Urban tog sig ann oss (trots ledighet). Han tog en röntgenplåt och Frakturen satt som den skulle men det konstaterades att seglaget gått av. Hon hade åxå kraftig infektion och en enorm svullnad med ledvätska, han tappade henne på ledvätska för att se om problemen kvarstår, gav henne antibiotica, smärtstillande och pencillin i leden. Temp 39,0 c°.Ska dit imorgon åxå för att se hur det ser ut då! Röntgen plåten:

Foto Urban Berg

2009-01-05
Idag var det dags för ett nytt besök och en till röntgen (framifrån) för att se hur "tråden" som var av var vinklad och plåtarna ska skickas till falun. Tråden ligger nästan som den låg när den var hel. Offra är betydligt bättre efter medicineringen och försöker nu stödja på benet igen. Hon är nu NÄSTAN feberfri och svullnaden mycket mindre men framför allt så har hon inte ont, nu är det 10 dagars medicinkur som gäller så får vi se. Röntgen plåten:

Foto Urban Berg

2009-01-07
Urban fick ett utlåtande från Falun idag. Hilding skrev att plattan inte längre gör någon nytta och kan tas bort. Men vi (jag och mina veterinärer) tycker att den kan vara kvar ett tag till, ju mer det läker ihop desto bättre bör det väl vara. Med tanke på hennes infektion så tycker jag att det inte känns aktuellt med ett till ingrepp. Sonja, Jag och Urban kom över ens om att det kanske var bra att stabilisera benet ett tag med någon form av bandage, gips el.dyl.
Så vi bestämde att det skulle göras på Fredag.

2009-01-09
I dag Fredag var det dags att lägga bandage, Sonja tyckte att det hela såg väldigt bra ut och att infektionen ser ut att ha gett med sig lite. Offra blev direkt efter bandageringen pipig och lite "sjuk" igen. Stackars henne hon tror väl att detta aldrig ska ta slut!

2009-01-11
I dag blev jag tvungen att klippa bort bandaget, då hon var fruktansvärt irriterad på det. Hon hade bitit på det och mycket riktigt så hade det skavt upp såret igen. Så nu får hon gå utan igen så blir nog såret fint igen. Annars så ser hon ut att må bra och har ingen feber eller så.

2009-02-15
Läges rapport... Offra ser nu väldigt välmående ut. Hon har börjat att lägga på sig lite vikt och är lekfull och glad. Hon går nu lite lös inne och har busat lite med Ella ute. Hon vill inte längre ligga instängd bakom galler hela dygnen, utan rymmer med jämna mellanrum. Jag har nu gallren ställda så att hon KAN rymma om hon vill, men jag hör när hon gör det. Detta för att undvika att hon försöker att hoppa över. Jag kommer såsmåning om att röntga henne en gång till, för att se hur läkningen går, Sen väntar en operation för att ta bort skrotet i hennes ben. Infektionen i såret ser i dag bra ut men den kommer och går.

2009-02-20
Pratade med Falun, dom tyckte att Offra nu kunde börja så sakta att röra sig försiktigt, men skadan borde nu vara läkt, och eftersom hon själv verkar vilja så tyckte dom att det var helt OK!
Har förövrigt idag suttit och letat info om Patella fraktur hos hund, det är inte mycket man hittar (troligen inte vanligt att "laga" denna form av fraktur). Men detta hittade jag som någon veterinär skrivit!
- Patella fraktur, Dessa frakturer är mycket tråkiga och MYCKET komplicerade. Det är alltid längre konvalicens på dessa frakturer än andra. Man bör helst göra operationen oblodig pågrund av infektions risken. Tänk på att det inte är något fel med mycket kallus under läkning, bara den inte är tecken på infektion.

2009-03-19
Nu är tid bokad för att operera bort "skrotet" på Offras patella, då hon troligen har frånstötnings reaktioner på implantatet. På Tisdag morgon den 24/3 klockan 08.00 läggs hon på operationsbordet igen och nu hoppas jag på att det är den sista gången! VI alla hjälps väl åt att hålla tummar och tassar??!! Updaterar er när vi är hemkommen!

2009-03-20
Pratade med Falun i dag och dom satte in antibiotika igen, för att det under natten blivit ytterligare ett hål i offras skinn som vätskar. Då hinner antibiotikan göra lite av sitt jobb innan operationen. Måtte detta ta slut snart!

2009-03-24
Dagen för operation. Väldigt jobbig morgon eftersom Offra haft riktigt ont i 2 dagar. Jag var väldigt illamående och behövde kräkas vid 2 tillfällen innan vi åkte. Jag oroade mej för att få börja om från ruta 1. Hur det skulle vara läkt om det skulle sitta ihop och så vidare. Det hela känndes dock LITE bättre efter samtal med Hilding och vi lämnat Offra i hans händer. Men bäst av allt var när Han ringde och sa att det hela var klart och allt såg ut över förväntningar BRA! Patellan var i hopläkt och inga pålagringar fanns. Nu ska Offra få leva som vanligt!!! Jag hoppas att detta var slutet på denna långa, hemska, vidriga historia!
HOPPAS INGEN FORTSÄTTNING FÖLJER!

PS: Tack till ER ALLA som stöttat mej och OFFRA på denna resa!


27 April 2009

UNDERBAR BILD JESSICA......oj oj sååå glad jag blir att se den! Så hon sträcker ut.....kan bara säga att jag verkligen delar din glädje. Tack för att du delade med dej av den vackra bilden....ljuvligt!!!!!
Stora kramar Sanna
www.jelistaz.se

26 April 2009
Grattis Så skönt att det gick vägen ett stort grattis Ha nu inte för bråttom att ta ut henne, hon skall upp i hull o muskler först så hon inte kan ställas åt sidan för den sakens skull Ett VARMT LYCKA TILL FRÅN FARMOR
Lillemor Croneryd
www.leicros.com
1 April 2009
Hej och Grattis till Offras läkning! Det kan vara bra att vara lite envis.
Vet.Urban Berg

26 Mars 2009
Hej Jessica...va skönt att det verkar gått bra med Offra. Hoppas verkligen att allt få vara lugnt nu...
Kram från Annette

26 Mars 2009
...UNDERBARA nyheter på din hemsida idag!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Är såååååååå lycklig för din skull Jessica........vår dator pajade i måndags och det införskaffades en ny igår så först ikväll kunde jag kolla hur det gått.....oj oj vad glad jag blev!!!! Stora stora kramar till er allihopa, Sanna & Co
www.jelistaz.se

Copyright © Arsathas Materialet på denna sida får ej användas utan vårt tillstånd - läs mer här » ]